Україну назвали одним з провідних виробників овочів і фруктів в Європі

Україна є одним з провідних виробників фруктів і овочів в своєму регіоні, а по деяких позиціях - і в глобальному вимірі.
Такі дані містяться в Європейському статистичному довіднику-2020 "Найважливіші європейські ринки з точки зору FRUIT LOGISTICA".

"Україна є одним з найбільших виробників овочів і фруктів в Східній Європі. Вона займає третє місце по виробництву яблук в регіоні, після Польщі та Росії, а також входить до трійки світових виробників черешень і смородини", - йдеться в довіднику.
У ньому також наводяться статистичні дані за останні роки щодо імпорту та експорту цієї продукції. У 2016 році Україна імпортувала свіжих овочів і фруктів на 443 млн євро, в 2019 - вже на 550 млн, а експортувала відповідно на 38 млн і 65 млн.
Торговий дефіцит при цьому збільшився з 405 млн до 485 млн євро. Зокрема, в період з 2016 до 2019 року експорт України свіжих фруктів майже подвоївся з 40 тис. Тонн до 88 тис. Тонн.


Основними позиціями українського фруктового експорту є яблука і кавуни. Але якщо продаж перших росла за відповідний період дуже стрімко (з 14 до 50 тис. Тонн), то по кавунах цифра залишається майже стабільною навіть з легким зниженням (21 тис. І 20 тис. Тонн відповідно).
У той же час експорт свіжих овочів впав з 65 тис. Тонн до 55 тис. Тонн. Збільшилися тільки продажу лука (з 14 до 20 тис. Тонн).
Імпорт свіжих фруктів України виріс з 2016 по 2019 рік з 636 до 750 тис. Тонн. Це переважно банани, цитрусові і хурма.

Що стосується овочів, то їх імпорт збільшився з 89 тис. До 120 тис. Тонн. У топ-трійку товарних позицій входять томати, цибулю і огірки.
Основними постачальниками свіжих овочів і фруктів в Україну є Туреччина, Еквадор, Коста Ріка, Єгипет, Греція, Іспанія.
У довіднику зазначається, що на відміну від світового ринку свіжих продуктів, де Україна тільки починає формувати свою репутацію, перероблені фрукти і овочі вже давно стали "сильною стороною" країни в усьому світі.

Всі новини